По- ниска безработица в Германия през март

Европа

Безработните в Германия се намаляли през март, след като през миналия месец безработицата нарасна изненадващо за пръв път от осем месеца насам. Това показват данните от Федералната агенция по заетостта, които показват, че строгите противоепидемични мерки в най-голямата европейска икономика не оказват сериозно негативно влияние върху състоянието на трудовия пазар.
 
Германия се мъчи да овладее третата вълна на коронавирусната пандемия и се намира в локдаун от ноември 2020 г. насам, въпреки че някои от противоепидемичните мерки бяха облекчени в началото на март с отварянето на училищата и фризьорските салони.
 
Бюрото по труда на страната обяви, че броят на безработните в най-голямата европейска икономика се понижи през март на сезонно-коригирана база с 8 000 при очаквания за спад с 3 000, достигайки общо 2,745 милиона. През февруари германските безработни се повишиха с 9 000 след тяхно трайно понижение през предишните седем поредни месеца.
 
Междувременно равнището на безработица през март на сезонно-коригирана база остана непроменено в сравнение с предходния месец на ниво от 6 на сто.
 
На некоригирана база нивото на безработица в Германия се понижи през март до 6,2% от 6,3% през февруари. През настоящия месец броят на безработните германци на некоригирана база се понижи до 2,827 милиона от 2,904 милиона през февруари, но нарасна с цели 492 000 спрямо година по-рано (спрямо март 2020 г.).
 
Броят на регистрираните свободни работни места достигна през март 609 000, което е с 82 000 по-малко спрямо година по-рано.

Още от Европа