Португалия въвежда карантина за пристигащите с полети от България

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Португалия въвежда от днес до 15 април включително задължителна 14-дневна карантина за гражданите, пристигащи с полети от България, съобщи българското външно министерство. Те следва да се изолират в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти на страната. Сънародниците ни са задължени и да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета.

Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за Covid-19 са децата до 2-годишна възраст, се посочва в съобщението на МВнР.

Остава в сила изискването всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия да попълнят формуляр, който е наличен на следния уеб адрес: https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Външно министерство напомня, че при транзитното преминаване се изисква задължителен PCR тест за Covid-19 с отрицателен резултат за цялата територия на страната. Чужди граждани без пребиваване в Португалия, които правят прекачване на летището, трябва да изчакат следващия си полет без да напускат транзитна зона, в специално определено за целта помещение на летището.

Още от Европа