Подробности за пътуването от Великобритания в чужбина на „светофарен принцип“

Европа

Във Великобритания се появяват все повече подробности за начина, по който ще бъде позволено пътуването в чужбина на „принципа на светофара“. Надеждите са, че то ще започне от 17 май, без да се изисква наложителна причина за пътуване, но още не се знае кои страни ще бъдат в „зелената зона“. Със сигурност обаче ще се изисква тест преди заминаване и на връщане, включително от страни от „зелената зона“.

Британското правителство отказа да потвърди дали почивките в чужбина ще бъдат позволени след 17 май, нито къде британците ще могат да пътуват без да им се налага да се самоизолират на връщане, но „пътната карта“ на Борис Джонсън за излизане от локдауна поне засега се движи по-график.

Ще бъде въведена система на „принципа на светофара“ в съответствие с риска, който представляват отделните държави. Факторите са процент на ваксинираното население, ниво на заразявания, наличие на нови варианти на вируса и достъп на страната до надеждни научни данни. Тестовете на излизане и влизане в Обединеното кралство обаче ще бъдат задължителни за всички.

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви тази сутрин, че правителството работни съвместно с туристическата индустрия и частни компании, осигуряващи комплекти за тестове, в опит да намали разходите за пътувания в чужбина. Това може да доведе до безплатен тест преди тръгване и по-евтин такъв при завръщане.

Облекчаването на привилата за пътувания може да бъде забавено от правителството, ако то прецени, че представлява риск за масовото ваксиниране. На чуждестранните работници в здравеопазването, ангажирани на първа линия в борбата с коронавируса, ще бъде предоставено право на безплатно едногодишно удължаване на визите, съобщиха от британското Министерство на външните работи. Схемата засяга лекари, медицински сестри, служители в Бърза помощ и акушерки, чиито визи изтичат преди 1 октомври. Предполага се, че от схемата ще могат да се възползват около 14 000 души. От профсъюзите обаче заявиха, че схемата трябва да обхване и служителите в домовете за социални грижи, които отново са били пренебрегнати, според тях.

Хоум офис (Министерството на вътрешните работи) предложи за първи път автоматично удължаване на визите за здравните работници през март миналата година, когато пандемията засегна Великобритания. То се отнасяше до онези, чиито визи изтичат между март и октомври 2020 година. Предполага се, че около 10 000 са се възползвали от това си право. Визата за медици и болногледачи обикновено струва 232 паунда до 3 години и 464 паунда за 5 години. Цената на визата може да бъде намалена с 55 паунда, ако сте от определена европейска страна, но България не е в този списък.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че „самоотвержеността и уменията на здравните работници от чужбина, които са в челните редици в битката срещу вируса във Великобритания, са изключителни“. Тя допълни, че сега те помагат и в масовото ваксиниране, така че удължаването на визите показва „колко много страната цени приноса на тези герои“.

Източник: БНР

Още от Европа