Партията на Меркел с рекордно нисък рейтинг

Европа

Делът на германците, които смятат да гласуват за консерваторите на Ангела Меркел, е спаднал на 32 процента - по-малко, отколкото на последните парламентарни избори, поради критики срещу управлението на пандемията. Това сочат публикувани данни от анкета, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Става дума за спад от два пункта за седмица и за най-ниско ниво от година насам за християндемократите на канцлерa и съюзниците им - баварските християн-социалисти (ХДС/ХСС), показва допитването, поръчано от в. "Билд".
 
За германските консерватори смятаха да гласуват почти 40 на сто от избирателите на върха на популярността им по време на първата пандемична вълна през пролетта на 2020 г., в момент, когато Германия се справяше с COVID-19 сравнително добре за Европа.
 
Положението се развива в полза на две политически сили, твърде критично настроени спрямо рестрикциите, наложени на населението - крайнодясната "Алтернатива за Германия", която събира 10 на сто от гласовете на участниците в анкетата и либералната Свободна демократическа партия с 9 процента.
 
Това е лоша новина за канцлерa седмица преди местните избори в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, които ще имат значение на тест в Германия, най-вече преди парламентарните избори в края на септември.
 
Резултатът от 32,9 на сто, постигнат от ХДС/ХСС на предишния общонационален вот през 2017 г., вече беше определен като неуспех, при все че Ангела Меркел бе преизбрана за четвърти канцлерски мандат.
 
Правителството й е обект на критики заради бавното темпо на ваксинационната кампания, пропуски в разпределението на тестове за COVID-19 сред населението и умората от ограниченията, отразена в общественото мнение.

Още от Европа