Още 3 седмици локдаун с вечерен час в Нидерландия

Европа

Националният вечерен час и другите противоепидемични мерки в Нидерландия ще бъдат продължени с три седмици до края на април, съобщи нидерландският премиер Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.

„Растящите заболеваемост и хоспитализации означават, че в краткосрочен план не може да има никакво отхлабване на ограниченията“, каза Рюте на излъчена по телевизията пресконференция.

"Броят на пациентите с коронавирус в интензивни отделения се увеличава. Третата вълна започва да става видима. Затова срокът на сегашните мерки се продължава", заяви премиерът.

За последната една седмица броят на новозаразените се е увеличил с 16 процента и е достигнал над 46 000, най-високия темп от средата на януари, съобщи Националният институт по обществено здраве.

Нидерландия се присъединява към Франция и Германия в затягането и продължаването на социалните ограничения през последните дни.

"Появата на третата вълна в Нидерландия напомня на това, което виждаме и в съседните страни. Заедно сме в това", каза още Рюте.

По думите му няма и друг избор освен препоръката към хората да не пътуват в чужбина да бъде продължена до 15 май. Министърът на здравеопазването Хуго де Йонге заяви, че правителството иска да наложи задължителна карантина за пътници, прибиращи се в Нидерландия след тази дата.

Въвеждането на 23 януари на първия след Втората световна война вечерен час в Нидерландия предизвика размирици, продължили с дни. Рюте заяви, че макар и срокът му да се продължава, от 31 март той ще започва с час по-късно в 22:00 ч и ще продължава до 04:30 ч.

Баровете и ресторантите в Нидерландия са затворени от пет месеца, докато повечето магазини разполагат с доста ограничени възможности да приемат клиенти, а масовите прояви са забранени, припомня БТА.

Още от Европа