Обмислят тестване на всички ученици в Гърция

Европа

Гръцките власти обмислят да тестват всички ученици за COVID-19, а пък ресторантьори предупреждават за фалит на 20% от заведенията.
 
В парламента започват дебати по здравната и икономическата политика на правителството. Лекарите от гръцкия национален съвет за борба с пандемията предлагат връщане в училище от 12 април, като задължително се тестват учениците за Covid поне един път на седмица. За учителите тестът е задължителен. Част от родителите, предимно на малките деца, съобщават, че не са съгласни децата им често да се подлагат на тест. Очаква се решение на министъра на образованието.
 
Информация за последствията от пандемията съобщават от Съюза на собствениците на заведения. Около 20% от заведенията няма да отворят, защото реално вече са фалирали. В резултат 50 хиляди души остават без работа.
 
Правителството съобщи, че отпуска 350 милиона евро в помощ на ресторантьорите. Според опозицията тези помощи са достъпни само за малка част от фирмите.
 
По настояване на опозицията днес в парламента започват дебати за икономическата политика на правителството на Кириакос Мицотакис, както и за "критичното", според опозиционната СИРИЗА, състояние на здравната система и държавните болници.

Още от Европа