Облекчават Covid-19 мерките в Кипър за началото на Великия пост

Европа

С ограничения заради коронавируса, но и със специално облекчение Кипър ще празнува „Чист понеделник”, първия ден на Великия пост, който в страната е официален неработен ден. Традиционната за деня „зелена” трапеза тази година е най-евтината за последните 10 години.

Традиционното в Кипър празнуване на Чистия понеделник - с масово излизане на пикник и пускане на хвърчила, е ограничено тази година заради коронавируса, но специално за празника правителството направи изключение в мерките.

От понеделник вече са отворени за посещения паркове, плажове, природни пътеки, а само в Чист понеделник е разрешен достъпът до местата за пикник и язовири. Заедно могат да се събират най-много 6 души, като е задължително използването на маски от хора от различни семейства.

За отиване до мястото за пикник също трябва да се изпрати есемес за разрешение за излизане от вкъщи.

Службата за защита на потребителите към търговското министерство проведе специално проучване за цената на празничната трапеза, на която се слагат специален хляб, риба и морски дарове, зеленчуци, маслини, плодове.

Според цените в проверените над 80 супермаркети и други магазини във всички градове, хлебните изделия и морските продукти са малко по-скъпи от миналата година, а зеленчуците са поевтинели значително, тъй като заради добрите метеорологични условия и неработещите ресторанти те се предлагат в изобилие на пазара.

Още от Европа