Нов силен трус в Гърция

Европа

Трус с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер изплаши отново жителите на област Лариса в четвъртък вечерта. Много от тях останаха на палатки втора нощ. Властите включиха и армията в помощ на района, където не стихват вторичните трусове. Продължаващите силни трусове в област Лариса опровергаха прогнозите на сеизмолозите. Не се очакваше ново земетресение с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер, което специалистите обясниха с нов епицентър в близост до първия.

Втора нощ жителите на засегнатия район останаха навън. Военни части им осигуряват храна и вода. Настанени са в палатки, някои спят с малки деца в колите си, част от хората са в хотели, а повечето са в парковете далеч от сгради. От Гражданска защита приканват хората да останат навън, защото има риск от вторични трусове с голям магнитуд. В някои села се срутиха необитаеми къщи, паднаха стени. Пътищата са блокирани от полиция, защото на много места има паднали скали.

Технически екипи извършват проверка на сградите. Почти всеки час има вторични трусове, като някои от тях са доста силни, съобщават жителите на цялата област Лариса.

Още от Европа