Намаляват доставките за Германия на "Moderna" с близо 1 милион дози през април

Европа
© Reuters

Компанията Moderna Inc. ще достави на Германия доста по-малко от договорените дози на ваксината си срещу коронавирус до края на април, съобщи в сряда американският бизнес и финансов уебсайт Business Insider. Според информацията вече е била отменена доставката за Германия на между 627 600 и 878 400 дози от ваксината на Moderna, която беше планирана да се осъществи в периода от 26-и април до 2-ри май.

Изданието не цитира причина за тези доста по-малки по обем доставки, но посочва, че "отменената пратка може да създаде сериозен проблем" за здравните власти в страната поради настоящата неспособност на Германия да компенсира темпото на ваксинация със загубените дози на ваксини на AstraZeneca или на Pfizer/BioNTech. По-рано тази седмица германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изчисли, че страната ще е ваксинирала 20% от населението си до края на месец април.

Агенция Блумбърг пък цитира вътрешен документ на Европейската комисия, според който прилагането на ваксините срещу Covid-19 в ЕС може да достигне ключовата цел по-рано от очакваното. Според този документ Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия ще бъдат в състояние да имунизират напълно над 55% от общото си население до края на юни.

Преди това ЕС заяви, че иска да ваксинира 70% от пълнолетните европейски до края на лятото, което - в зависимост от демографията на всяка държава членка - отговаря на около 55-60% от общото население на дадената страна.

Днешната все още непотвърдена информация на Business Insider може да предположи ново забавяне на темпото на ваксинация в Германия на фона и на проблемите с доставката и страничните ефекти на ваксината на AstraZeneca.

Още от Европа