Мицотакис отказа да преговаря за коалиционен кабинет

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Гърция се подготвя за предсрочни парламентарни избори, след като Кириакос Мицотакис, лидерът на спечелилата вота в неделя "Нова Демокрация" отказа да преговаря за коалиционно правителство. Днес се очаква и опозиционната СИРИЗА да се откаже от опита да състави кабинет. 

След като лидерът на спечелила изборите "Нова Демокрация" Кириакос Мицотакис върна вчера мандата за съставяне на правителство, днес президентът Катерина Сакеларопулу ще връчи мандат на втората партия СИРИЗА. От партийната централа заявиха, че те също няма да правят опит за съставяне на кабинет. За да се спази Конституцията, утре мандат ще получат и социалистите от ПАСОК, които също възнамеряват да се откажат от преговори за съставяне на правителство.

Премиерът Мицотакис вече получи съгласието на лидерите на гръцките партии за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 25-ти юни. До тогава страната ще се управлява от служебен кабинет, назначен от президента. Предвижда се новоизбраните в неделя депутати да положат клетва и още на следващия ден парламентът да бъде разпуснат. 

Още от Европа