Мицотакис обяви държавна програма за компенсация за високите сметки за ток

Европа
© БГНЕС

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви в телевизионно обръщение към нацията държавна програма за компенсиране на високите сметки за електроенергия на собственици и наематели, осигуряваща субсидии за домакинствата и допълнителни данъци за енергийните дружества. Изявлението на министър-председателя беше излъчено по гръцкия телевизионен канал ERT1.

Премиерът подчерта, че държавата вече е помогнала на много уязвими домакинства с ниско потребление на стоки и услуги. В същото време, каза той, тези, които използват повече електроенергия, като отопляват домовете си с климатик или имат втори апартамент, са изправени пред огромно увеличение на сметките си за електроенергия. "От днес това се променя", каза министър-председателят. „Решен съм да поправя досегашната несправедливост и да предотвратя утрешните опасности. Нашата нова програма действа в няколко области: Първо, държавата ще възстанови по индивидуалната банкова сметка на всеки собственик или наемател на жилище 60% от всички допълнителни разходи, направени със задна дата между декември и май. Лимитът за тази извънредна компенсация ще бъде 600 евро и ще важи за всички наши граждани с годишен доход до 45 000 евро", каза Мицотакис, цитиран от „Катимерини“.

В същото време той заяви, че "през май и юни всяко увеличение на потреблението над 300 kWh ще бъде покрито от държавната субсидия на 50%". В същото време новата субсидия няма да се прилага за първични имоти, а за общото месечно потребление на електроенергия, каза министър-председателят.

„На второ място, енергийните компании ще трябва да платят своя дял от солидарността с обществото, което е сериозно затруднено от нарастващите разходи", продължи Мицотакис. „Ето защо, въз основа на окончателното становище на Независимия енергиен регулаторен орган, което се очаква в близките дни, допълнителните приходи на тези дружества от настоящата ситуация ще бъдат обложени със специална такса в размер на 90%. Това обаче са суми, които ще бъдат заделени за облекчаване на гръцките домакинства и предприятия."

Премиерът подчерта, че „независимо от европейските решения, гръцкото правителство по собствена инициатива ще стартира от юли система, която ще премахне връзката между сметките за електроенергия в страната и увеличението на световните цени на природния газ". Схемата ще продължи до една година, каза Мицотакис.  

Още от Европа