Мицотакис обеща двойно по-голяма държавна помощ след бедствията

Европа

Гърция ще продължи с държавните реформи, за да стимулира икономическия растеж и да предложи мерки за подпомагане на засегнатите от природни бедствия, без да рискува фискалния напредък на страната, каза в събота премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран в Ройтрес.

Годишната му политическа реч беше помрачена от бурята, която уби 17 души миналата седмица, както и смъртоносните пожари в северната част на страната този месец.

Премиерът-консерватор каза, че държавната финансова подкрепа за природни бедствия ще бъде удвоена до 600 милиона евро през следващата година, извлечени от данъка върху настаняването в луксозни хотели. Туризмът е двигател на гръцката икономика, която излезе от дългова криза през 2018 г.

В речта си в Солун Мицотакис спомена предизвикателствата, пред които е изправена страната поради изменението на климата, и финансовата подкрепа, която Гърция може да получи от Европа.

Но добави, че „икономиката на Гърция е достатъчно силна, за да издържи“.

Мицотакис очерта реформи, които ще подобрят координацията на министерствата, справяне с укриването на данъци, укрепване на здравния сектор и подпомагане на семействата, младежта и техния достъп до жилища.

Още от Европа