Михаел Рот: ЕС трябва да преразгледа идеята за ваксинационни сертификати

Европа

Германският държавен министър за Европа Михаел Рот заяви във вторник, че Европейският съюз трябва да преразгледа идеята да предостави на хората, ваксинирани срещу COVID-19, повече свобода за пътуване и да преразгледа идеята за ваксинационни сертификати (т.нар. ваксинационни паспорти), съобщава Ройтерс.
 
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 20131
Рот добави, че сега има причина да се вярва, че хората, са инжектирани срещу COVID-19, представляват по-малък риск за другите по отношение на предаването на коронавируса.
 
По време на министерска среща на ЕС, състояла се през януари, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович намекна за възможността за въвеждане на "електронни сертификати за ваксинация", докато самият Михаел Рот отбеляза по това време, че е жизненоважно да се определи дали ваксинираните хора все още могат да предават инфекциозната зараза на другите.
 
По-рано днес "Файненшъл таймс" съобщи, че гръцкият министър на туризма Хари Теохарис е призовал евролидерите по-бързо да прегърнат идеята за сертификати за ваксинация, които ще позволят масовите пътувания да бъдат възобновени.
 
 
„Файненшъл таймс“: Гърция оказва натиск за въвеждане на ваксинационни паспорти
 
Германският министър за Европа също така защити последните гранични рестрикции, необходими за ограничаване на разпространението на по-заразни варианти на коронавируса, което е пореден сигнал, че ЕС е изправен пред нова вълна от разединени ограничения за пътуване., съобщи БНР
 
"Тези мерки очевидно натоварват огромно граничните региони, пътуващите и транспорта на стоки и единния пазар, но защитата на нашите граждани е от първостепенно значение", заяви Михаел Рот преди разговорите с колегите си от ЕС по-късно днес.
 
Той посочи обаче, че Германия се опитва да предотврати ограничения на границата си с Франция, подобни на съществуващите на чешката и австрийската граници.
 
Германия е в тесен контакт с френските власти, за да осигури координация на граничните ограничения, каза Рот и добави, че Германия досега не е отчела разпространение на новите варианти на коронавируса от хора, идващи Франция, за разлика от такива случаи, свързани с Чехия.

Още по темата