Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Европа

Премиерът Марио Драги и кабинетът му положиха клетва пред президента на страната Серджо Матарела. Това е 77-то правителство на Република Италия. Церемонията се проведе по традиционния за Конституцията ритуал в президентския палат "Куринал", но при необичайна заради пандемията среда: всички присъстващи с предпазни маски, спазване на дистанция и хигиенни изисквания.

Поради това отсъстваха близки на членовете на правителството. То ще има широка парламентарна подкрепа, която като вот на доверие  ще бъде изразена от двете камари на парламента следващата седмица. Смята се, че това е правителството на стабилността и компетентността заради избора на министрите с политически опит и такъв на избраните 8 специалисти и отразява фигурата на президента на страната Серджо Матарела.

Отчита се още, че той има голям политически опит за разлика от премиера Марио Драги и би му бил от полза в тази посока. Усети се веднага стилът на сдържаност на Марио Драги и в резултат на това и на министрите му по отношение на медиите. Най-много министри – 9, са от област Ломбардия, средната възраст на кабинета е 54 години.

С най-голям министерски опит е Дарио Франческини от Демократическата партия, министър на културата в правителствата на Матео Ренци, Паоло Джентилони и в двете на Джузепе Конте. Четирима  министри има движението "Пет звезди" като най-многобройно парламентарно присъствие, Демократическата партия, "Форца Италия" и "Лига" имат по трима, "Свободни и равни" и "Италия вива" по един.

Марио Драги ще има подкрепата на широко парламентарно мнозинство, което ще му гласува доверие следващата седмица. В опозиция остана само дясната партия "Братя на Италия".

Още от Европа