Курц подаде оставка като канцлер

Европа
© БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви вечер, че подава оставка. Причината – започнатото срещу него разследване за корупция.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник, съобщиха прокурорите преди дни.

Въпросната компания не е официално обявена, но е широко идентифицирана в австрийските медии като таблоида „Остерайх“. Групата, която ръководи „Остерайх“, излезе с изявление, в което отрича, че са били извършени някакви нарушения при въвеждането в експлоатация или публикуването на нейните проучвания.

Курц заяви, че ще предложи външния министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер, съобщи Ройтерс. Той самият възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната ѝ група.

35-годишният австрийски канцлер заяви в речта си, че е мишена на политическата опозиция и се представи като противник на миграцията и привърженик на силната интеграционна политика.  

Още от Европа