Критики срещу плановете на Лондон за Covid паспорти

Европа

Засилва се критиката срещу плановете за Covid паспорти в Англия поради опасения, че това ще доведе до „двупластово общество“. Британският премиер Борис Джонсън не изключва идеята, в ход са няколко пилотни проекта. От разпространени правителствени документи става ясно, че сертификати, които доказват, че даден човек е бил ваксиниран, има отрицателен тест или имунитет, „вероятно ще станат неразделна част от бъдещето“.

На специална пресконференция по тези въпроси снощи премиерът Джонсън не изключи издаването на ваксинационни паспорти. Много депутати, включително от неговата Консервативна партия, обаче разкритикуваха плановете. Сред тях бе Марк Харпър, който призова за гласуване в парламента. Харпър посочи, че тези паспорти ще доведат до създаване на „двупластово общество“ и това трябва да бъде обект да дебат в парламента. Британското правителство заяви, че работи съвместно с администрациите в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия за намиране на „последователен подход“.

Джонсън има правомощия да наложи пряко разпоредби, засягащи общественото здраве в Англия, но не и в останалите части на Обединеното кралство.

Правителството смята, че сертификатите ще помогнат на хората да се завърнат в театрите, нощните клубове и масови събития като фестивали и ще позволят премахване на социалното дистанциране в ресторантьорството и хотелиерството.

В ход е проучване в Англия как такива паспорти биха функционирали, като има пилотни проекти, един от които е финалът за Купата на Ангиля по футбол на стадион „Уембли“.

Още от Европа