Коронавирусът завладя Гърция

Европа

Рекорден брой новозаразени от началото на пандемията беше регистриран в Гърция. Властите мобилизираха частни клиники и лекари на частна практика, за да се овладее натискът върху здравната система. Не достигат леглата в Covid-19 отделенията във всички държавни болници в Атина, като заразени се пренасочват за  хоспитализиране към частни клиники.
 
Правителството е в готовност още днес да мобилизира лекари на частна практика, за да увеличи медицинските екипи в отделенията на болниците. Необходими са поне двеста лекари със специалности за болните от Covid-19, съобщиха от здравното министерство. В рамките на 17 дни са хоспитализирани в тежко състояние 7500 пациенти с вируса.
 
В същото време не стихват протестите на гърците срещу различни проблеми от пандемията. Управляващите обвиняват опозиционната СИРИЗА в призиви  към протестни демонстрации, които са голям риск за заразяване.
 
"След пет месеца локдаун страната е в най-критичния пик на заразата", заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас.
 
Критично е положението не само в Атина. От днес на остров Лерос влезе пълна забрана за напускане на домовете. От утре на същия режим поставят остров Миконос и град Кастория.
 
Премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че от следващата седмица ще има облекчаване на мерките в области с нисък брой на заразени.

Още от Европа