Кипър отваря за туристи от десетки държави

Европа
© ЕПА/БГНЕС

От 1 април Кипър се отваря официално за туристическите пазари на над 65 държави, като започва да се прилага нов протокол, регулиращ влизанията в страната. Според новата процедура пристигащите от тези направления няма да трябва да се самоизолират след кацането си на острова, а ще представят един или два отрицателни PCR-теста в зависимост от категоризацията на държавите.

От днес Кипър прилага европейската класификация на страните в „зелена”, „оранжева” и „червена” група, която се базира на коронавирусната ситуация във всяка от тях. Новият протокол дава необходимата стабилност в планирането на пътуванията и ще ни позволи да възстановим туристическата индустрия, коментира кипърският заместник-министър на туризма Саввас Пердиос.

В новия списък, в сила от днес, 15 трети страни, сред които трите най-големи туристически пазара за Кипър - Великобритания, Русия и Израел, бяха преместени от „сивата” в „червената” група. Така за техните граждани отпадат силните ограничения и те могат да влизат в Кипър, представяйки два отрицателни PCR теста - един преди полета и втори при пристигането им на острова. Без тестове от днес могат да пътуват до острова ваксинираните граждани на Израел, съгласно постигнатото през февруари двустранно споразумение.

Кипър ще уведоми руските власти, че е отворен за руски туристи, съобщи още заместник-министър Пердиос. България също е в „червената” група. Очаква се значително увеличаване на полетите от и до Кипър – от около 160 полета седмично през април до над 500 през юни.

От днес се въвеждат облекчения и за пътуващите кипърци и живеещите в страната. Всички, които притежават валиден сертификат за ваксинация срещу коронавируса, издаден от властите на острова, при пристигането си в Кипър, независимо от коя държава пътуват, ще бъдат освободени от тестове и задължението за самоизолация.

Още от Европа