И Кипър възобновява ваксинацията с "АстраЗенека"

Европа

От днес Кипър възобновява ваксинациите с АстраЗенека след обявеното решение на Европейската агенция по лекарствата, че препаратът е сигурен и ефективен. За трите дни, в които процесът на имунизация бе временно отложен, своя ред са пропуснали около 7500 души, включени в електронния портал за ваксинации. За тях ще бъде направен специален режим за презаписването им, съобщи здравното министерство. Предвидените за днес ваксинации ще се извършат според предварителния график и процесът ще продължи нормално.

Досега в Кипър са извършени почти 130 000 имунизации общо с трите одобрени ваксини, при население от 880 000 души. Обхванати са близо 90% от хората на 80-годишна възраст.

В понеделник в страната се очаква нова доставка от над 7000 дози от „АстраЗенека”, а през април - още близо 82 000 ваксини от компанията. В средата на април се предвижда да пристигне и първата пратка на четвъртата одобрена ваксина на „Янсен”. Правителството в Кипър обяви, че има готовност да закупи 50 000 ваксини от руската „Спутник V”, след като тя бъде лицензирана за употреба в ЕС.

Още от Европа