Италия удължава някои от ограниченията заради COVID-19

Европа

Възможно е наличните ваксини да се окажат неефективни срещу новата мутация на коронавируса, т.нар. нигерийски вариант, идентифициран в Бреша, Северна Италия. Това заяви президентът на италианското дружество на вирусолозите Арналдо Карузо. По данни на Института за здравето повечето случаи (54 – 64)  са от по-заразния британски вариант.

Италия удължи срока на някои основни елементи от коронавирусните си ограничения с още един месец до католическия Великден, който е в началото на април. Това означава, че забраните за пътуване между отделните области остават в сила. Училищата в червените зони отново преминават онлайн.

Забраните за пътуване остават в сила - италианците не могат да пресичат вътрешните граници на 20-те области на страната до 6 април. Изключения се правят за работа и по спешни случаи. Освен това училищата в най-рисковите райони, обозначени като червени зони, трябва да затворят, съобщи здравният министър Роберто Сперанца.

Премиерът Марио Драги е утвърдил мерките и те влизат в сила от 6 март.

Има обаче някои облекчения за културни институции в по-слабо засегнатите райони - театрите и киносалоните в жълтите зони ще могат да отворят от 27-и март, с по-малобройна публика отпреди.

Броят на починалите от коронавирус в страната надхвърли 98 хиляди - вторият най-висок брой в Европа след Великобритания.

Още от Европа