Италианският премиер се ваксинира с „АстраЗенека“

Европа

Италианският премиер Марио Драги и съпругата му Мария Серенела Капело получиха първите си дози от ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека", като това идва в момент, когато Италия се стреми да засили кампанията си за ваксинация. Италия беше една от редицата европейски държави, които по-рано този месец спряха използването на ваксината на "АстраЗенека" след съобщения за около 30 случая на редки мозъчни кръвни съсиреци при хора, които наскоро са били ваксинирани.

Повечето страни в Европа вече възстановиха имунизацията с тази ваксина, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че ползите надвишават рисковете. В опит да успокои италианската общественост за безопасността на ваксината на "АстраЗенека", Драги обяви през миналата седмица, че ще бъде ваксиниран с нея. Драги и съпругата му, които са на 73-годишна възраст, бяха ваксинирани тази сутрин в голям център за ваксинации, създаден на главната железопътна гара в Рим, се казва в кратко изявление на премиерския кабинет.

Според последните данни Италия, която има население от около 60 милиона, е ваксинирала напълно 3,04 милиона души, докато други 3,6 милиона са получили първа доза. Страната прилага около 250 000 ваксини на ден, но Марио Драги заяви, че този брой ще се удвои през април.

Още от Европа