Испански рапър беше арестуван по обвинения в подтикване към тероризъм

Европа

Десетки полицаи нахлуха в кампуса на Университета в Лерида, Испания и арестуваха популярния рапър Пабло Хасел, който крещял ”Смърт на фашистката държава”. Хасел трябваше да влезе доброволно в затвора до 20 часа в петък, 12 февруари, за да излежи 9-месечна присъда. В понеделник, заедно със свои привърженици, той се барикадира в сградата, след отказа му да влезе доброволно в затвора след издадената присъда за подтикване към тероризъм и нанесени обиди към кралството.

Според него "би било недостойно унижение да отиде сам при такава несправедлива присъда" и затова призова привържениците си да блокират достъпа до Университета в Лерида и да затруднят полицаите, които по думите му са дошли да го "отвлекат". 

В негова подкрепа над 250 души се събраха и блокираха с маси, столове и пейки входовете на сградата, крещейки "Свобода" и "Пълна амнистия". Самият той по това време обяснявашe в социалните мрежи, че насилственото му арестуване "няма да остане без последствия и ще има отговор, защото не могат хората да са безучастни, докато се нарушава свободата на словото".

В продължение на месеци Хасел обжалваше присъдата си, но получи отказ, с аргумента, че това не е първата му присъда, а той продължава да проявява "асоциално поведение". Рапърът имаше друга 2-годишна условна присъда за нападение над журналист и неподчинение на полицаи. Тогава не влезе в затвора, въпреки че според прокуратурата, в песните и постовете си в Туитър, той призовава за насилие, подобно на терористичната организация ETA, което предизвика бурен дебат за свободата на словото.

Още от Европа