Испания удължи граничния контрол с Португалия до 6 април

Европа

Испания удължи граничния контрол с Португалия до 6 април, за да намали пътувания между двете държави в дните около католическия Великден. Влизането в Испания е разрешено само за испанци, техните съпрузи или партньори, регистрирани в публичния регистър и децата, които живеят под тяхно попечителство.

Границата с Португалия беше затворена на 31 януари, заради рязко нарастване на случаите на заразени с новите щамове на коронавируса в съседната държава. Сега ситуацията е овладяна и от двете страни на границата, но властите предприемат по-строги мерки, за да предотвратят евентуална четвърта вълна на Covid-19.

Те очакват с наближаването на Великденските празници да се увеличат и несъществените пътувания и затова затягат ограниченията.

В Испания от 29 март до 9 април, когато е Страстната седмица, няма да може да се пътува между отделните региони по искане на централното правителство. Всички се съгласиха с изключение на регионалното правителство в Мадрид, което ще обжалва мярката пред съда. Според премиера Изабел Диас Аюсо заразата в Испания влиза през летище Барахас в Мадрид и кабинетът на Педро Санчес трябва да ограничи полетите, а не да ограничава самите испанци.

Междувременно честотата на заразяване в страната спадна под 130 случая на 100 000 жители, поради което Германия премахна 6 испански провинции от списъка на рисковите области. Това са Кастилия Ла Манча, Валенсия, Естремадура, Ла Риоха, Мурсия и Балеарските острови.

Още от Европа