Испания въвежда още ограничения за пътуванията по Великден

Европа

Министерството на здравеопазването на Испания и регионалните правителства се договориха на заседанието на Междутериториалния съвет да затегнат ограничителните мерки по време на Великденските празници. Идеята бе обявена публично още на 10 март, но заради противоречия между отделните региони, окончателното решение бе взето едва сега.

От петък 26 март до 9 април се затваря за движение периметъра на всички автономни общности. От 23:00 часа вечерта до 6:00 сутринта жителите нямат право да напускат домовете си, освен по основателна причина. Срещите на закрито са ограничени до 6 души и то само, ако са роднини.

Всяка от автономните провинции може да приеме още по-строги мерки на своя територия, стига да спазва договорените с централното правителство.

"Британският щам вече е в цялата страна, а в някои територии е 70-80 % от инфекциите", каза министърът на здравеопазването Каролина Дариас и призова за пълна мобилизация, за да се избегне четвърта вълна на Covid пандемията.

Вътрешният министър Фернандо Гранде Марласка пък обяви, че 64 200 полицаи ще следят за стриктното спазване на мерките. Балеарските острови, Каталуня и Мадрид поискаха да се ограничат международните полети, защото няма логика испанците да не могат да напускат региона, в който живеят, а чужденците да влизат неограничавано в Испания.

На този етап идеята бе отхвърлена заради притеснения от санкции от страна на Европейската комисия, която настоява да не се ограничава свободата на движение, но властите са категорични, че чужденците са длъжни да спазват ограниченията в отделните региони.

Още от Европа