Израелски съд потвърди забраната неваксинирана учителка да преподава в училище

Европа

Израелският съд потвърди решението на училищно настоятелство да забрани на помощник-учителка да влезе в клас, защото е отказала да покаже доказателство, че е била ваксинирана или тествана за COVID-19, предаде Ройтерс. Говорителка на съда направи изявление, от което стана ясно, че това е първото решение на Израел относно политиката за COVID-19 на работното място, въпреки че то все още може да бъде отменено при обжалване.

Някои израелски училища при своето отваряне след карантината изискват служителите им да представят доказателства за ваксинация или отрицателни тестове за COVID-19 веднъж седмично. Помощник учителката Сигал Авишай е отказала да представи един от тези документи, позовавайки се на правото си на личен живот и свобода на съвестта. След като училищните власти й забраниха да влезе в училище в отговор, тя се обърна към съда миналия месец с аргумента, че е претърпяла фактическо спиране.

"Понастоящем не вярваме, че очевидните права на жалбоподателя надвишават правото и задължението на ответника да се грижи за благосъстоянието на своите ученици, образователен персонал и родителите на учениците", посочва в аргументите си съдът, произнасяйки се в полза на училищното настоятелство за град Кохав Яир-Цур Игал.

"В жалбата си Сигал Авишай изтъква аргумента, че политиката на училището е незаконно нарушение на нейната медицинска неприкосновеност и че върху нея се упражнява натиск да се ваксинира срещу собствените й вярвания", поясни съдът.

Програмата за ваксиниране на Израел постави властите пред дилемата как да балансират общественото здраве с правата на малцинството, отказало ваксини. Няколко дейности бяха счетени за забранени за неваксинираните, което предизвика негативни реакции. Те бяха най-изразени у хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини или отказват ваксина поради религиозни причини, както и поради скептицизъм по отношение на ваксините.

Израелските здравни власти отчитат, че над 55% от израелците са получили поне една доза от ваксината Pfizer, а почти 49% са получили пълната схема с две дози. Израел вече регистрира рязък спад в новозаразените случаи и хоспитализациите.

Източник: Zdrave.net

Още от Европа