Изненадващо: Oбединената левица "Нов народен фронт" печели изборите във Франция

Европа
© БГНЕС

Новият народен фронт, представляващ коалиция от леви партии във Франция, спечели мнозинството от местата в Националното събрание след резултатите от втория тур на парламентарните избори, състоял се преди ден.

 

Това съобщава в понеделник Министерството на вътрешните работи.

 

По официални данни Нов народен фронт печели 181 места в парламента. На второ място (160 места) е коалицията "Заедно", водена от действащия държавен глава Еманюел Макрон. "Национален сбор" на Жордан Бардела зае трето място със 143 места.

 

Републиканската партия има 45 места, други 39 места са разпределени между другите участници в изборите.

 

"Това означава, че никоя партия не е спечелила 289-те места, необходими за абсолютно мнозинство, и Франция изглежда я очаква още по-голяма политическа несигурност и парламентът вероятно ще бъде парализиран и разделен между три блока", коментира CNN относно резултатите от изборите.

 

Припомняме, че неофициални и неокончателни резултати от вота бяха съобщени късно в неделя. Основните лидери на партии направиха изявления и оповестиха следващите си действия и намерения. 

 

Стана ясно, че министър-председателят Габриел Атал подава оставка в понеделник. В речта си той призна загубата и пое отговорност, но и отчете, че крайната десница все пак не е победила. 

 

Президентът Макрон не направи изявление, но ще анализира резултатите и няма да бърза с новото правителство. 

 

Крайнодесният лидер Жордан Бардела призна поражението, но обвини управляващите за резултата. След първия тур на вота очакванията бяха за победа и Бардела бе спряган за следващ премиер. 

Вотът премина при висока избирателна активност, но и засилени мерки за сигурност. 

 

Още от Европа