Изненада: Увеличава се безработицата в Германия

Европа

Безработицата в Германия се повиши изненадващо през февруари за пръв път от юни 2020 г. насам, показват данни на Федералната агенция по заетостта, които опровергават очакванията за спад с оглед на оставащите в сила строги рестриктивни мерки за ограничаване на коронавирусната пандемия в най-голямата европейска икономика. Бюрото по труда на страната обяви, че броят на безработните в най-голямата европейска икономика е нараснал през февруари на сезонно-коригирана база с 9 000 до общо 2,752 милиона след спад с 37 хиляди през януари, докато осреднената прогноза на финансовите пазари бяха за ново понижение с около 10 000. 

Германия е в локдаун от ноември насам, като ограничителните мерки бяха затегнати в средата на декември, тъй като страната се бори с втората вълна на коронавируса. Канцлерът Ангела Меркел заяви преди дни, че новите варианти на Covid-19 рискуват трета вълна на вирусната инфекция.

Агенцията по труда посочи, че около 2,39 милиона служители в страната са били на съкратено работно време през декември по правителствената схема Kurzarbeit, предназначена да се избегнат масови съкращения, като чрез държавната програма се предлага на компаниите субсидии, за да задържат работниците си поне на ведомост.

След като достигна своя връх от около 6 милиона през миналия април, броят на хората, ползващи програмата Kurzarbeit отбеляза устойчив спад, преди обаче да се покачи отново през ноември, когато започнаха новите рестриктивни противоепидемични мерки.

Още от Европа