Изненада в Чехия: Бабиш изгуби изборите

Европа
© БГНЕС

Драматичен обрат на финала на изборите в Чехия. Неочаквано чешкият дясноцентристки съюз „Заедно“ печели парламентарния вот с минимална преднина, показват резултатите при преброени 99,9% от гласовете.

Буквално час по-рано данните показваха победа за управляващата партия.

Според новите резултати „Заедно“ печели 27,78%, докато популисткото движение ANO на премиера Андрей Бабиш получава 27,14%.

Според анализатори и социолози обратът в последната минута се дължи на преброените гласове от големите градове.

Буквално преди дни страната беше разтърсена от разкритията в „Досиетата Пандора“, според които Бабиш е едно от големите имена, изплували след разкритията. Той е обвинен, че е инвестирал над 20 милиона долара в офшорни компании, за да купи 16 имота във Франция. В интервю за чешка телевизия Бабиш не отрече, но заяви, че това се е случило преди да влезе в политиката.

След изборите тази вечер Бабиш призна поражението.

„Трябва да призная нашето поражение, поздравления за победата на лидера на движение „Заедно“, г-н Петър Фиала. Загубихме преди всичко в Прага. Независимо от това спечелихме много голям процент, въпреки различни спекулации и обвинения срещу мен. Имаше 5 партии и движения срещу нас, чиято единствена цел беше да „ударим Бабиш“, каза премиерът.  

Още от Европа