Извършителят на атентата в Брюксел е обезвреден (обновена)

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Извършителят на снощния атентат в Брюксел е "обезвреден" и задържан, съобщиха местни медии. Уточнява се, че той е бил прострелян от полицията в гръдния кош, но е жив.

Според данни в медиите Абдесалем Л., роден на 1 септември 1978 г., тунизийски мигрант в незаконен престой в Белгия, е бил открит в кафене недалеч от жилището, което е обитавал в столичния квартал "Скарбек". Отбелязва се, че той е пребивавал в Белгия от 2019 г. и е подал молба за бежанска закрила.
"Вчера трима души излезли с намерението да отидат на един прекрасен футболен празник. Двама от тях загубиха живота си при жестока терористична атака", каза Де Кро на пресконференция тази сутрин. "На техния живот беше сложен преждевременен край с изключителна жестокост."


"Извършителите са се насочили конкретно към шведските запалянковци, дошли в Брюксел за футболната среща на Червените дяволи", каза премиерът, имайки предвид мача между националните отбори на Белгия и Швеция на стадион "Крал Бодуен" в Брюксел, която заради нападението беше прекъсната след първото полувреме при резултат 1-1.

"Терористите трябва да разберат, че никога няма да успеят в намерението си. Никога няма да успеят да подчинят нашите свободни общества. С омразата и насилието си те показват единствено безсилие", каза Де Кро. "Тероризмът никога няма да ни победи."

Де Кро посочи, че полицейското присъствие в белгийската столица ще бъде засилено, след като Координационното звено за анализ на заплахи повиши степента опасност на 4 ниво, което означава, че има много сериозна заплаха.

Ще бъдат завишени мерките за сигурност и на редица деликатни места, особено на такива, свързани с шведската общност, каза той, а в останалата част на Белгия ще бъдат засилени проверките.

Де Кро призова всички в Брюксел към бдителност. Следобед Националният съвет за сигурност ще се събере на заседание, добави премиерът.

Източник: БНР

Още от Европа