Затварят пак Гърция

Европа

Нови строги ковид мерки се въвеждат в Гърция до 16 март. Броят на новозаразените днес е 2702 души, като голяма част от тях са носители на новата мутация на коронавируса. Не се променя обаче условието за влизане в страната – отрицателен тест за коронавирус и една седмица карантина.

На разстояние до 2 километра от дома се позволява пазаруване на хранителни стоки. Всяко излизане от вкъщи трябва да е подкрепено от документи за крайна необходимост. Спортуване е възможно по час на ден, като не е позволено до парка да се стигне с кола. Придвижването по работа е позволено само с официален документ от работодателя.

Вечерен час от 19:00 часа до 5:00 часа ще е в сила за областите с код "тъмно червено", където заразените са висок процент. Сред рисковите райони са Атика, Солун, голяма част от централна Гърция и островите в Егейско море.

Мобилизирани са частните клиники в област Атика, където има недостиг на легла в ковид отделенията на държавните болници. Министърът на здравеопазването Кикилиас направи обръщение за спазване на мерките и подчерта, че ситуацията е критична.

Още от Европа