Заради инфлацията: Близо 1 млн. души са получили безплатна жп карта в Испания

Европа

Близо един милион души са получили безплатна железопътна карта за регионални и крайградски влакове, като част от схема, създадена в Испания по подобие на влаковата карта за 9 евро в Германия, съобщи правителството, цитирано от Франс прес.

"Днес достигнахме цифрата от един милион безплатни абонаменти за "Ренфе" (Renfe), обяви премиерът Педро Санчес по време на среща с членове на партията си.

 

Цифрата е почти два пъти по-висока от обявените очаквания при влизането на мярката в сила в началото на септември и "потвърждава, че тя е добре приета от потребителите", посочва "Ренфе" в прессъобщение.

Безплатната карта е планирана за срок от четири месеца и се отнася за крайградските влакове в големи градове като Мадрид, Барселона, Валенсия и Севиля, но и за пътувания на средни разстояния. Тя има за цел да подкрепи покупателната способност на испанците, силно засегнати от растящата инфлация, като ги насърчи да оставят колите си и да ползват обществения транспорт.

Мярката трябва да помогне за "спестяването на 118 милиона литра гориво и за намаляването на вредните емисии в атмосферата с 360 576 тона", подчертава железопътната компания в прессъобщението си.

Министърът на транспорта Ракел Санчес посочи, че се обмисля прилагането на структурни мерки за насърчаване на използването на обществен транспорт и след 31 декември.

Още от Европа