Задължават всички в Испания да носят маски и на открито от днес

Европа

В Испания влиза в сила нов закон от днес, който ще задължава всички лица над 6-годишна възраст да носят маски на открити и закрити публични места.
Досега носенето на маска на открито не беше задължително при разстояние от метър и половина дистанция, въпреки, че автономните провинции сами затегнаха мерките и го наложиха.
 
Законът, известен като „нова нормалност”, налага задължителното носене на маски дори по време на слънчеви бани на плажа или на басейна. Изключения ще се правят само за хора с доказани дихателни проблеми или инвалиди, които не могат сами да си поставят и махат маската. Маска няма да се изисква и при индивидуални спортни упражнения, ако обаче тичате или карате колело с приятели и сте без маска рискувате да бъдете глобени със сериозна сума.
 
На палубата на кораб или на лодка неносенето на маска също е наказуемо деяние. Задължително е носенето на маски във всички видове транспорт, дори в личния ви автомобил, ако в него има лице, което не е от вашето семейство.
 
Новата мярка ще остане в сила докато централното правителство на Педро Санчес обяви края на здравната криза. Регионалните правителства са в правото си да затегнат още повече ограниченията, ако сметнат, че е необходимо

Още от Европа