Еврокомисарят по здравеопазването обсъжда пандемията с президента на Кипър

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Развитието на коронавирусната пандемия, ходът на ваксинацията в европейските страни, електронният здравен паспорт, който се очаква да облекчи пътуванията в Европейския съюз, са в центъра на срещата на европейския комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду с президента на Кипър Никос Анастасиадис в Никозия. Посещението на еврокомисаря Стела Кириакиду в Кипър е първото в страна членка, след като на проведения миналата седмица Европейски съвет лидерите на ЕС обсъдиха проблемите на пандемията.

Кипър, който е една от най-малките страни членки на Европейския съюз, е в неговото чело по обхват на населението поне с първата доза от ваксината. В рамките на март и началото на април се очаква той да получи над 160 000 дози от трите одобрени ваксини, като доставките ще се увеличат значително през второто тримесечие.

Днес специализираният портал в Кипър се отваря с над 19 000 позиции за записване за поставяне на ваксината за хора от уязвимите групи – с диабет и съдови усложнения.

През март към еврокомисаря Стела Кириакиду бяха отправени много критики от страните членки заради проблемите с договарянето и снабдяването с ваксини. На срещата на върха миналата седмица лидерите на ЕС се съгласиха да ускорят производството на ваксини срещу Ковид-19 и да подобрят тяхното разпределение сред страните-членки.

Поставената от Европейската комисия цел е до края на септември да бъдат ваксинирани 70% от пълнолетните европейци.

Източник: БНР

Още от Европа