Евродепутатите ще обсъдят мерки в отговор на високите енергийни цени в ЕС

Европа
© ЕПА/БГНЕС/архив

Мерки в отговор на високите енергийни цени в Европейския съюз ще обсъдят днес евродепутатите в Страсбург.

Заседание там днес ще имат и европейските комисари. Те ще проведат дебат по същия въпрос по предложенията на Комисията, които обаче, няма да бъдат оповестени на този етап.

Според изтекъл вчера документ Европейската комисия предлага да се въведе "солидарна вноска" от страните членки за индустриите, които произвеждат енергия от изкопаеми горива.. Целта е по този начин да се подпомогнат гражданите, потърпевши от високите цени на горивата.

В документа се казва, че компаниите, производители на нефт, газ и рафинерии ще трябва да правят финансови вноски на основата на "облагаемите свръхпечалби, осъществени през 2022-ра година". Според него временната схема ще осигури средства за правителствата, за да финансират мерки за омекотяване на енергийната криза в Европа, в т.ч. и в помощ на домакинствата и бизнеса.

Комисията предлага също така пренасочване на приходи от електроцентрали, работещи без газ към потребителите, както и намаляване на консумацията на електричество.

В петък министрите на енергетиката се договориха да поискат от страните-членки задължително намаляване на потреблението на енергия в пиковите часове в ЕС. По въпроса за тавана на цените на газа от Русия обаче стана ясно, че няма единна позиция.

Още от Европа