ЕС с нови санкции срещу Русия, спират 4 телевизии

Европа

От днес на гражданите на ЕС ще бъде забранено да заемат постове в управлението на всички руски държавни или контролирани от държавата организации, разположени в Русия Деветият пакет от индивидуални и икономически санкции срещу Русия от страна на ЕС вече са факт, обяви Съветът на ЕС. В отговор на „специалната операция“ на Русия в Украйна „днес Съветът прие девети пакет от нови мерки, насочени към засилване на натиска върху Русия и нейното правителство”, се казва в изявление на Съвета.

Решението налага нов контрол върху износа и ограничения върху стоки и технологии с двойна употреба, както и такива, които могат да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия. Разширява се списъкът на санкционираните, свързани с руския военен и промишлен комплекс, чрез включването на още 168 субекта.

Комисията се насочи и към руската отбранителна промишленост, повече руски банки и минния сектор и планира контрол върху износа на продукти като химикали, нервнопаралитични вещества, електроника и ИТ компоненти, които биха могли да се използват от въоръжените сили, както и компоненти за безпилотни летателни апарати като дронове. Съветът на ЕС отбелязва, че не са предприети мерки за търговията със селскостопански и хранителни стоки, включително пшеница и торове, между страни извън ЕС и Русия. Освен това ЕС ще разшири забраната за износ на стоки и технологии, свързани с авиацията и космическата индустрия, така че да включи самолетни двигатели и техните части. Тази забрана ще важи както за пилотирани, така и за безпилотни самолети, което означава, че отсега нататък ще има забрана за директен износ на двигатели за дронове за Русия и всяка трета страна, която би могла да доставя дронове за Русия.

Банков сектор

ЕС ще наложи замразяване на активи срещу две допълнителни руски банки и ще добави Руската банка за регионално развитие към списъка на руските държавни или контролирани субекти, които подлежат на пълна забрана за транзакции.

Излъчване на медии 

За да се справи със систематичната международна кампания на Руската федерация за дезинформация и манипулиране, ЕС започна процеса за спиране на лицензите за излъчване на четири допълнителни медии: НТВ/НТВ Мир , Россия 1, РЕН ТВ и Първи канал.

Енергия и минен сектор

ЕС ще разшири забраната, насочена към нови инвестиции в руския енергиен сектор с изключение на минни и кариерни дейности, включващи определени критични суровини.

От днес на гражданите на ЕС ще бъде забранено да заемат каквито и да било постове в управителните органи на всички руски държавни или контролирани юридически лица, образувания или органи, разположени в Русия. В допълнение към икономическите санкции Съветът реши да приеме всеобхватен пакет от индивидуални мерки както по брой, така и по съдържание със списък на много значителен брой допълнителни физически и юридически лица.

В предложението на Европейската комисия, публикувано миналата седмица, се предвиждаше още 200 руски физически и юридически лица да бъдат засегнати от замразяване на активи и забрана за пътуване. Сред тях са министри, депутати, областни управители, политически партии и структури, включително въоръжените сили. Те ще се присъединят към 1 241 лица и 118 организации, които вече са включени в черния списък.

Още от Европа