ЕП и представители на страните-членки се споразумяха за реформата на бюджетните правила

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент и представители на страните-членки на Европейския съюз са постигнали споразумение по реформата на бюджетните правила. Целта е увеличаване на инвестициите с публични средства в отделните държави.

От белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз анонсираха споразумението в платформата "Екс" след среднощните преговори. Сега споразумението трябва да бъде одобрено и в пленарната зала на парламента, както и от правителствените лидери на страните-членки.

Съгласно новите бюджетни правила, отделните държави в Евросъюза трябва да подготвят национални планове за държавните си разходи до септември тази година. Целта е по-опростено и ясно проследяване на фискалната дисциплина.

Правилата задължават страните-членки да обяснят как ще инвестират в приоритетните за Европейския съюз сфери - климатичен и дигитален преход, енергийна сигурност и отбрана. При разходи в тези сфери ще се допуска надхвърляне на обичайните правила за бюджетния дефицит.

Отделните държави ще имат по-голяма възможност да поискат от европейските институции извънредни разходи отвъд предварително зададената рамка.

Сайтът на Европейския парламент цитира депутатът социалист от Португалия Маргарида Маркес, според която новите правила ще помогнат на страните-членки да планират финансите си, така че да избягват политики на бюджетни ограничения.

 

Още от Европа