Гърция затегна противоепидемичните мерки

Европа

Вместо по магазините за пазаруване гърците от Атина и Солун почиваха на брега на морето. Правителството, след натиск от опозицията, коригира разпоредбата и отвори местата за продажба на сандвичи и кафе. Полицията е на крак и проверява масово излезлите извън дома хора. В Атина, Солун и Халкидики вечерният час е от 18 часа.

Тази сутрин заведенията за сандвичи и кафе бяха затворени, съгласно нареждането на правителството и новите мерки. Няколко часа по-късно всички заведения от този тип отвориха след като властите отмениха забраната в областите Атика, Солун и Халкидики. Пред магазините за хранителни стоки през целия ден имаше опашки от чакащи клиенти, като охраната на магазините следи за спазване на дистанция. Почти всички пътуващи в личните автомобили носеха маски, въпреки че те са задължителни само ако тримата пътници не са от едно семейство, отбелязват от пътна полиция. Търговските улици обаче са празни и магазините затворени.

Слънчевото и топло време привлече хиляди гърци на брега на морето за отдих, а някои дори направиха първия си плаж за тази година. На много места имаше струпване на хора и глоби от страна на полицията. Масирани са проверките в центъра на Атина и Солун за спазване на мерките, като полицията проверява документите и причината за напускане на дома.

Гръцкият министър Йоргос Карапетритис коментира, че ако в рамките на следващите две седмици не намалее рязко броят на заразените и хоспитализираните, правителството обмисля пълна национална карантина. Увеличава се ежедневно броят на хоспитализираните, а средната възраст на заразените е между 25 и 34 години. Така правителството обясни причината за въвеждане на още по-строги мерки, като гарантира данъчни облекчения за фирмите, които прекратиха работа.

Още от Европа