Германия ще се откаже от планирания 5-дневен пълен локдаун за Великден

Европа

Решението на германския канцлер Ангела Меркел от по-рано тази седмица за допълнителни по-строги противоепидемични мерки, които да бъдат наложени през Великденските празници е било отменено, като това е станало факт след широко разпространена критика.
 
Меркел е разкрила по време на правителствено заседание, че решението за налагане на общо 5-дневна блокада (пълен локдаун) в страната по време на Великденските празници ще бъде оттеглено, съобщават изданието "Шпигел" и агенция ДПА. Канцлерът е казала на участниците в заседанието, че няма да бъдат приложени мерките за затваряне на всички магазини и ограничаване на събиранията по време на католическия Великден от 1 до 5 април.
 
Очаква се Меркел да обяви окончателното решение на брифинг за пресата по-късно днес.
 
Информацията идва само ден, след като германският канцлер и лидерите на 16-те федерални области постигнаха споразумение за удължаване на срока на вече действащите строги противоепидемични ограничителни мерки до 18-ти април, като за периода от 1-ви до 5-ти април страната ще бъде поставена под пълен локдаун.
 
През този петдневен период за Великденските празници трябва да бъдат затворени и всички магазини, като само тези, продаващи хранителни стоки, ще имат право да работят в събота, 3 април.
 
Тогава беше взето и решение за ограничаване на социалните събирания по време на празниците в началото на април до 5 души от 2 домакинства. Междувременно индустриалните и бизнес лидери са посочили, че са оставени "на тъмно" относно това какво означава на практика т.нар. "великденско затваряне".

Още от Европа