Германия се присъедини към страните, временно спряли ваксинациите с "АстраЗенека"

Европа

Германия стана поредната страна, която ще спре временно да прилага ваксината срещу новия коронавирус на компанията "АстраЗeнека". Това заяви говорител на здравното министерство.
 
От министерството заявиха, че новите насоки изпълняват препоръка на Федералния институт за ваксини и биомедицина "Паул Ерлих" - германският орган, отговарящ за ваксините. Здравното министерство добави, че Европейската агенция по лекарствата ще има последната дума дали да бъде одобрена по-нататъшната употреба на ваксината на "АстраЗенека".
 
Съобщението идва часове, след като висшите здравни власти в Германия заявиха, че в страната ще продължи прилагането на ваксината, разработена от "АстраЗенека" и Оксфордския университет.
 
Днес лидерът на баварския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер заяви, че Германия се нуждае от ясно становище на експерти дали ваксината на "АстраЗенека" е добра или не. Той отбеляза, че някои европейски държави са спрели използването на този препарат, и че точно затова трябва да е налице повече от ясно изявление в Германия "добра ли е ваксината или не е".
 
Миналата седмица Лотар Вилер, шефът на Института "Роберт Кох", каза, че няма данни, че е по-вероятно пациенти, на които е бил инжектиран препаратът, да развият заболявания на кръвта.

Още от Европа