Германия отваря училищата на фона на нарастващ брой заразени с коронавирус

Европа

Повечето германски провинции започнаха от вчера да пращат децата в училище след дългия период на локдаун - ход, който беше приветстван от образователния министър на страната въпреки признаците, че контролът върху пандемията се изплъзва, пише ДПА.

"Добре е, че сега много училища в Германия отново започват присъствено обучение, стъпка по стъпка. Децата, особено по-малките, имат нужда един от друг. Призовавам за прилагането на "всички достъпни мерки за превенция от вирусни инфекции", каза за ДПА Аня Карличек.

Министърът посочи нарастващия брой случаи и заплахата от по-заразните варианти а коронавируса, например идентифицирания за пръв път във Великобритания В117, който придобива все по-широко разпространение из Германия.

"Това трябва да се отчита, що се отнася за училищата. Но аз съм сигурна, че провинциите са го отчели при решението си за преотваряне", добави тя.

Германия остава в локдаун при затворени ресторанти и други бизнеси, преценени като несъществени, и в сила остават строгите ограничения за контактите, но отговорността за отварянето на училищата е предоставена на администрациите в 16-те федерални провинции. След Долна Саксония и Саксония още 10 провинции, сред които Берлин, Северен Рейн-Вестфалия и Бавария, започнаха да връщат децата в класните стаи, използвайки разнообразни стратегии за ограничаване на групите и възпиране на евентуалните инфекции. Отвориха врати и детските градини. Вчера здравното министерство направи и предложение да премести учителите и възпитателките в детските градини от трета във втора приоритетна група в списъка на чакащите за ваксинация. Според информация, с която ДПА разполага, предложението е прието с гласуване и евентуалната промяна в законодателството може да влезе в сила от утре.

Следващата среща на канцлера Ангела Меркел с премиерите на провинциите, за да обсъдят локдауна, е насрочена за 3 март. Вчера тя участва в онлайн конференция с други високопоставени членове на Християндемократическата партия, на която предупреди за риска от трета вълна на заразата и прикани към предпазливост при новото отваряне, казаха източници. Въпреки това Меркел отбеляза, че гражданите с нетърпение очакват да чуят за някаква стратегия за отваряне. Тя каза, че предложенията за отслабване на рестрикциите трябва да засягат три ключови сфери: социалните контакти, училищата и заниманията през свободното време като спорт и култура. От днес шефката на нейната канцелария Хелге Браун трябва да започне работна група с участието на представители от провинциите, за да разработят съвместно план за отваряне на училищата, гастрономията, спортните и културните проява, както и за облекчаване на ограниченията върху контактите, казаха източници.

В неделя новите инфекции продължиха за четвърти пореден ден тенденцията към покачване, въпреки спада през предходните седмици. Вчера националният Институт за контрол върху заразните болести "Роберт Кох" наброи още 4369 нови случая - малко по-малко отпреди седмица, - като от началото на пандемията досега общият им брой в страната е почти 2,4 милиона. Обаче броят на инфекциите за седем дни на 100 хиляди души население се е повишил в неделя от 60,2 на 61, казаха от правителствената агенция. Смъртните случаи на седмична база е нараснал от 62 до 67,903 на 100 хиляди.

"Положителното развитие през дълъг период на спад в броя инфекциите за ден вече приключи" предупреди правителственият говорител Щефен Зайберт. "Числата отново се увеличават. Пропорцията на опасната, по-заразна мутация на вируса нараства", каза той пред репортери в Берлин.

Още по темата