Германия и НАТО трябва да се подготвят за евентуално руско нападение

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Германия и НАТО трябва да се подготвят за евентуално руско нападение през следващите няколко години, макар рискът да не е висок. Това каза в интервю за в. "Тагесшпигел" германският министър на отбраната Борис Писториус.

В него той изразява сериозна загриженост относно евентуална ескалация на войната в Украйна. Политикът от ГСДП подчерта, че повтарящите се заплахи от страна на Кремъл, особено към балтийските партньори от НАТО, не бива да се приемат с лека ръка. Писториус смята, че е необходимо Германия да обмисли възможността за руско нападение срещу страна от НАТО, макар че според него подобен инцидент засега е малко вероятен.

 

Експертите прогнозират, че подобен сценарий може да се случи през следващите пет до осем години.

С предупреждението си Писториус иска да привлече вниманието на обществото и да посочи, че Бундесверът трябва да бъде готов за война. Той смята, че е от съществено значение да се вземат подходящи предпазни мерки сега. В този контекст министърът на отбраната привежда в действие и модифицирана форма на задължителна военна служба, за която очаква конкретни предложения от своето министерство до април.

Още от Европа