В Милано и Рим се проведоха протести срещу "Зеления пропуск"

Европа

В Рим, където участваха около 10 000 души, се стигна до сериозни сблъсъци с полицията предизвикани от крайно десни екстремисти. Задържани са 4 души.

В Рим митингът срещу "Зеления пропуск" се проведе на централния площад "Пиаца дел Пополо", от където под влиянието на десни есктремисти от "Форца нуова" бе направен опит за нахлуване по улиците водещи към държавни институции като палатът Киджи и парламента. Бяха нападнати автомобили на полицията, а нейните кордони замеряни с димки. Протестиращите призоваха към оставка премиера Марио Драги и президента Серджо Матарела, а лидерът на "Форца Нуова" Джулиано Кастелино заяви, че ще превземат Рим. 

Екстремистите нахлуха в централната сграда на най-големия италиански профсъюз CGIL и разбиха всичко каквото им попадне на първият етаж. Този факт бе веднага осъден остро от политическите сили и премиера Драги, докато Салвини от "Лига" и Джорджа Мелони от "Братя на Италия" поискаха оставката на вътрешния министър Лучана Ламорджезе. Всички профсъюзи се обединиха и обявиха, че на 16 октомври ще има общонационална манифестация срещу всички форми на фашизъм.

Още от Европа