В Испания протестират срещу закона за задължителни маски и на открито

Европа

Законът за задължителното носене на маски на закрити и открити пространства, който влезе в сила вчера в Испания, ще бъде преразгледан, обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас. Решението е взето на Междутериториалния съвет по здравеопазване, на който представителят на Балеарските острови е заявил категорично, че на техните плажове разпоредбите няма да се спазват.

Само ден след като влезе в сила Законът за задължителното носене на маски на открити пространства, включително на плажове, яхти и басейни, няколко от автономните испански региони поискаха преразглеждането му. Балеарските острови излязоха с официална позиция, в която заявяват, че няма да карат туристите да правят слънчеви бани на плажа с маски и ще продължат да спазват договорените през ноември мерки за безопасност.

Според регионалния здравен министър Патриша Гомес през последните 24 часа на Балеарските острови са регистрирани само 41 нови случаи на коронавирус, няма починали, а броят на пациентите в интензивни отделения е 19, затова мерките не бива да са същите като в останалите части на страната.

Последваха ги Канарските острови и още няколко крайбрежни територии. Това накара министъра на здравеопазването Каролина Дариас да обещае, че указът ще бъде преразгледан. Аргументът е, че е минало твърде много време от приемането до влизането му в сила и през този период епидемиологичната обстановка в страната се е променила. Дариас обеща, че на следващото заседание на Междутериториалния съвет на 7 април централното правителство ще запознае регионалните с новите технически промени.

Дотогава законът трябва да се спазва от всички над 6-годишна възраст, с изключение на хората с доказани дихателни проблеми и инвалиди, които не могат сами да си поставят маската.

Източник: БНР

Още от Европа