В Европа много страни облекчават Covid-19 рестрикциите

Европа

В Европа някои страни облекчават Covid рестрикциите, а други въвеждат нови ограничения. Заарланд става първата германска провинция, в която се отменят противоепидемичните мерки.

В Дания отварят врати салони за красота и фризьори, но само за притежателите на ваксинационни паспорти.

В Португалия отваря музеите, кафенетата с тераси и средните училища. Спортните обекти обаче остават затворени.

От началото на следващата седмица Великобритания планира да премине на следващ етап от разхлабването на мерките с отварянето на козметичните и фризьорски салони, фитнес залите, магазините от второстепенно значение и баровете и ресторантите с открити пространства.

Унгария ще започне поетапно облекчаване на рестрикциите, въведени заради коронавируса, до дни, обяви унгарското правителство. При преминаване на прага от 25 процента ваксинирани от населението, ще бъде намален вечерният час и той ще започва в 22 вместо в 20 часа. Част от магазините също работят. Хотелите и ресторантите ще останат затворени. Училищата ще отворят врати в средата на април.

В Гърция вече отвориха магазините за търговия на дребно, но при определен режим на пазаруване.

За да ограничи разпространението на коронавируса, правителството на Северна Македония въвежда от днес в страната полицейски час. Забрана за движение на граждани в часовия диапазон от 20 ч. до 05 ч. за срок от две седмици. Досега полицейският час на територията на страната започваше в 22:00 часа. Властите в Северна Македония затварят всички обществени заведения и фитнес зали от 7 до 20 април.

В Русия вече около 40 процента от хората са преболедували и ваксинирани, за колективен имунитет обаче е нужно 60-70 процента да са защитени от вируса, каза главният руски здравен инспектор Анна Попова.

 

Още от Европа