В Германия политици почетоха жертвите на Холокоста в лагера Бухенвалд

Европа

Премиерът на провинция Тюрингия Бодо Рамелов и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер присъстваха на церемонията в памет на жертвите на Холокоста в концентрационния лагер Бухенвалд, предаде БТА.
 
"Задача на демокрацията е да не допуска нацистките престъпления да бъдат забравени. Няма да можем да прехвърлим тази памет в музей. Запазването на спомена е всекидневна задача, каза Щайнмайер. Тези лагери символизират расов фанатизъм, убийство и изтребление", каза Рамелов на церемонията за отбелязване на 76-годишнината от освобождението на лагерите Бухенвалд и Мителбау-Дора. 
 
Концентрационният лагер край Ваймар, най-големият на германска територия към края на войната, е освободен на 11 април 1945 г. с помощта на американските войски. Построен е от нацистите през 1937 година. Около 56 000 души са изгубили живота си там от глад, болести и последствията от принудителния труд. В намиращия се наблизо Мителбау-Дора около 60 000 затворници са принудени да строят ракети в подземна шахта. Най-малко 20 000 от тях умират.
 
На възпоменателната проява, която беше излъчена на живо по интернет, имаше речи на оцелели от лагера от САЩ, Италия и Франция, които не можаха да присъстват на място заради пандемията от коронавируса, както беше и преди година.
 
 
 

Още от Европа