В Англия облекчават част от мерките срещу коронавируса

Европа
© БТА

От днес започва втората фаза на облекчаване на локдауна в Англия, с която отпада забраната на излизане от домовете без основателна причина. Броят на имунизираните във Великобритания междувременно надхвърли 30 милиона души. Повече от 30 милиона британци са получили първа доза ваксина, като правителството обяви, че е убедено, че всички ще получат втора доза до 12 месеца. До момента получилите втора доза са 3,2 милиона. През април ще започне ваксиниране и с трета ваксина - тази на „Модерна“.

19 са жертвите за последното денонощие, заразените са 3862. Успешният ход на масовото ваксиниране и намаляващите случаи на заразявания дават надежди, че „пътната карта“ на премиера Борис Джонсън за излизане от локдауна може да бъде спазена като график.

От днес със започването на втората фаза на открито ще могат да се срещат две домакинства или до 6 души. Разрешава се и упражняване на всички видове спорт на открито. Ще бъде позволено също пътуване извън района на местоживеене.

Някои учени продължават да предупреждават да не се бърза с облекчаването на мерките и смятат, че е твърде рано на 21 юли да бъде напълно вдигнат локдауна, както е според „пътната карта“. Правителството обяви, че ще следва предпазливо необратимия процес на излизане от локдауна на базата на показателите за заболяванията. Властите изтъкнаха, че последното нещо, което искат, е налагане на нов локдаун.

Още от Европа