Втора фаза на облекчаване на COVID мерките в Англия

Европа

Англия навлиза от днес във втората фаза на облекчаване на Covid мерките, съгласно „пътната карта“ на премиера Борис Джонсън за излизане от локдауна. Това става след като от националната статистика съобщиха, че близо 40 милиона британци са ваксинирани, 7,5 милиона от които са получили и втора доза.
 
От днес пъбовете и ресторантите ще сервират храна и алкохол на открито без вечерен час. Отварят врати фризьорските салони, фитнес залите, тематичните паркове, библиотеките и обществените центрове.
 
Членовете на едно домакинство могат да отидат на почивка в Англия, ако са настанени самостоятелно. На сватби ще могат да присъстват до 15 души. Обитателите на домовете за социални грижи ще могат да приемат до двама посетители. Ще отворят всички второстепенни магазини.
 
Отделните части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, имат собствена политика по отношение на пандемията. Следващата фаза на облекчаване на мерките извън Англия се очакват след около две седмици. В Уелс обаче от днес също ще отворят второстепенните магазини.
 
Междувременно бе съобщено, че четири дни поред рекорден брой от по над 400 000 британци са получили втора доза ваксина. Премиерът Борис Джонсън приветства факта, че вече близо 7,5 милиона души са напълно ваксинирани. Над 32 милиона са с първа доза.
 
За последното денонощие има 28 жертви, което е най-ниската бройка от 14 септември насам.

Още от Европа