Българи блокирани с часове между Германия и Чехия

Превозвачът прибира нашите сънародници

Европа

Българи се оказаха блокирани с часове на границата между Германия и Чехия. Те нямали част от необходимите документи, за да преминат през пункта. Властите обаче реагираха – блокираните пътници ще пренощуват в консулството ни в Прага, а днес ще бъдат върнати в България безплатно. На път от София към Хамбург сънародниците ни минават през чешко-немската граница, но не успяват да я преминат - причината - нямали част от необходимите документи.

"Нямат адресни регистрации, което е задължително изискване на сайта на немското министерство. Сега наново не могат да ги представят. Тези, които са имали всички необходими документи, са продължили своето пътуване", заяви Георги Атанасов, който е управител на фирмата, превозвала българите.

Българската фирма, която превозва сънародниците ни към Германия, се свързва с външното ни министерство и консулствата ни в Берлин и Прага. И докато получи съдействие от тяхна страна, опитите българите да преминат границата продължават.

"Автобусът беше пренасочен да премине през друг граничен пункт, за да могат тези пътници да продължат пътуването си – и оттам са ги върнали. Тези пътници бяха свалени, останалите продължиха своето пътуване", каза още Атанасов.

Проблемът им обаче намира своето решение.

"Съвместно с Министерство на външните работи организирахме бус, който да ги приеме от границата, да ги закара до нашата мисия в Прага, където да пренощуват и утре да бъдат превозени напълно безплатно обратно до България. Все пак трябва да има някаква човещина", заяви Георги Атанасов. 

Заради строгите противоепидемични мерки в Чехия българският превозвач е отменил следващите си пътувания, които преминават транзитно през европейската страна.

Още от Европа