Българите в чужбина искат още секции във Великобритания, САЩ и Канада

Европа

Българи, живеещи в чужбина, искат спешна промяна в Изборния кодекс, за да може да се открият повече от 35 секции във Великобритания, САЩ и Канада. От мрежата "Изборните доброволци в чужбина" искат смекчаване на законовото ограничение за броя секции в страни извън ЕС, защото в противен случай хиляди наши сънародници няма да могат да упражнят правото си на глас. Пред БНР Димитър Иванов, координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори, поясни:

"Във Великобритания ще гласуват два пъти повече хора в сравнение с изборите от 2017 година. Няма как 45 000 души да бъдат натикани в 35 изборни секции. И то в условията на пандемия".

Иванов поясни, че темата е актуална от 2016 година и че не е прецедент парламентът да взема решения в последния момент.

"Засега има реакция на петицията от извънпарламентарните партии, от българите зад граница, от медиите. Ние имаме силата на аргументите, очакваме реакцията на хората, които имат аргументите на силата".

Като недостатък Димитър Иванов посочи липсата на депутат в парламента, който да е ангажиран с българите зад граница и правото им на гласуване.

Още по темата