Британският лекарствен регулатор: Ваксината на "АстраЗенека" да не се прилага на хора под 30 години

Европа

Британската агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) препоръча в сряда хората под 30 години да не бъдат имунизирани с ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" поради опасения от редки кръвни съсиреци. Вместо това, на младите хора ще бъде предложено да се имунизират с ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna. MHRA обаче продължава да отбелязва, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" все още надвишават потенциалните рискове.

Британският регулаторен орган по медицина е установил възможен страничен ефект от ваксината срещу Covid-19, разработена от Оксфордския университет и "АстраЗенека", включващ редки мозъчни съсирвания, заяви изпълнителният директор на MHRA Джун Рейн. И тя обаче добави, че ползите от тази ваксина са по-големи от рисковете за огромното мнозинство.

На хората във Великобритания, които вече са получили първата доза от ваксина на "АстраЗенека", трябва да продължи да им бъде предлагана втората доза, въпреки промяната в насоките за прилагане на ваксината при по-младите британци, заявиха здравните служители.

"На тези, които са получили първата доза от ваксината на "АстраЗенека", трябва да продължи да се предлага втората доза от същата ваксина, съгласно определения график", каза Вей Шен Лим, председател на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация.

До момента Великобритания съобщава за 79 случая на редки кръвни съсиреци, включително 19 смъртни случая, от над 20 милиона приложени дози. Актуализацията идва непосредствено, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди, че е открила възможна връзка между ваксината на "АстраЗенека" и гореспоменатите неблагоприятни ефекти.

Още от Европа